Riemaandrijving Fiets

Nederland is bij uitstek een fietsland en bijna iedereen fietst elke dag. Het bijzondere aan fietsen is dat het principe van achterwielaandrijving met tandwielen en een ketting eigenlijk al sinds 1885 hetzelfde is. Maar dit is veranderd met de fiets met riemaandrijving. En dat de ketting wel wat nadelen heeft, maar wie heeft er nog nooit een ketting gehad die eraf viel?

Wat is een riemaandrijving?

Riemaandrijving is een vorm van aandrijving die gebruik maakt van een riem in plaats van de traditionele ketting en tandwielen. Deze riem is gemaakt van kunststof of koolstof. De riem kan worden vergeleken met een distributieriem in een auto.

In deze blog vertellen we je over de grootste voor- en nadelen van de riemaandrijving.

Gates: De grootste leverancier van riemaandrijvingen

Gates is met twee typen de grootste leverancier van riemaandrijvingen voor fietsen. De Gates CDN riemaandrijving is speciaal ontworpen voor recreatieve fietsers of mensen die hun fiets gebruiken voor woon-werkverkeer. Dan is er de sterkere Gates CDX riemaandrijving, die speciaal is ontworpen voor sportieve stadsfietsen en e-bikes.

De voordelen van de riemaandrijving

Lichter en efficiënter
De riem is gemaakt van kunststof in combinatie met carbon, wat veel lichter is dan het metaal van een traditionele ketting. Bovendien zijn de versnellingen van een fiets met riemaandrijving altijd geïntegreerd in de naaf. Dit zorgt voor een efficiëntere en lichtere rit.

Bijna onderhoudsvrij
Een traditionele ketting is gemaakt van metaal en moet gesmeerd worden met olie. Hierdoor wordt hij vies en roest hij. De tandwielen slijten ook. De riemaandrijving heeft dit niet. Het systeem is daarom zeer onderhoudsvriendelijk.

Stil met de riemaandrijving
Het metaal van een fietsketting maakt lawaai, vooral na verloop van tijd. De riemaandrijving is erg stil, je hoort het schakelen niet eens.

Gaat langer mee
De riemaandrijving slijt minder en roest niet, daarom gaat hij gemiddeld tot vier keer langer mee dan een traditionele ketting.

Geen vieze handen/kleding
Zoals we al zeiden, hoef je de riemaandrijving niet te smeren met olie. Vuil blijft dus minder snel aan de ketting plakken. Als je de riem tijdens het fietsen met je broek aanraakt, wordt hij niet meteen vies. En als je fiets toch vuil wordt, hoef je hem alleen maar schoon te spuiten.

Geen kettingkast
De kettingkast is verleden tijd bij een fiets met riemaandrijving. Moet je bij de riem voor onderhoud? Dan kun je er gemakkelijk bij.

De nadelen van een riem aangedreven fiets

Prijs
Riemaangedreven fietsen zijn iets duurder dan fietsen met een traditionele ketting. Dat komt natuurlijk ook doordat ze momenteel schaars zijn. Naarmate deze fietsen gewoner worden, zal dit nadeel verdwijnen. Je bespaart ook veel geld omdat ze vrijwel geen onderhoud nodig hebben, wat de duurdere aanschaf compenseert.

Geen derailleur
Een riemaandrijving kan niet worden gebruikt in combinatie met een derailleur. Dit komt omdat de riem niet kan schakelen. De versnellingen zitten in de naaf, dus je zit vast aan een beperkt aantal versnellingen. De riemaandrijving is daarom nog niet beschikbaar op racefietsen. Deze ontwikkeling staat echter ook niet stil. De Pinion versnellingsbak heeft nu bijvoorbeeld tot 18 versnellingen.

Speciaal frame nodig
Denk je eraan om een riemaandrijving te installeren op mijn huidige fiets? Denk nog maar eens na. Helaas kan de riemaandrijving niet op elk frame worden gemonteerd; er is een speciaal type frame nodig voor het monteren en demonteren van de riem.