Accu

Batterijen zijn een belangrijk onderdeel van ons leven. We gebruiken ze om onze telefoons, laptops en auto’s van stroom te voorzien. Maar hoeveel weten we er eigenlijk echt over? In deze blogbijdrage bespreken we alles wat je moet weten over de accu van je auto! We zullen onderwerpen behandelen zoals batterijcapaciteit, levensduur van de accu en accu onderhoud. We bespreken ook de verschillende soorten batterijen die vandaag op de markt zijn. Dus of je nu een beginner of een expert bent, deze blogpost heeft iets voor jou!

Hoe werkt een accu

We nemen vaak aan dat onze accu gewoon een grote batterij is die onze auto van stroom voorziet. Maar er komt veel meer bij kijken! Een batterij bestaat uit cellen die energie opslaan. Deze energie komt vrij door een chemische reactie wanneer de batterij wordt aangesloten op een elektrisch circuit. De accu voorziet de auto van stroom door stroom te leveren aan de startmotor, die vervolgens de motor start.

Soorten accu’s

Er zijn tegenwoordig twee hoofdtypes batterijen op de markt: lood-zuur batterijen en lithium-ion batterijen. Loodaccu’s zijn het meest voorkomende type accu dat in auto’s wordt gebruikt. Ze zijn goedkoper dan lithium-ion-accu’s en hebben een langere levensduur. Ze zijn echter ook zwaarder en vergen meer onderhoud. Lithium-ion-accu’s zijn nieuwer op de markt en worden steeds populairder in auto’s. Ze zijn lichter en hebben een hogere vermogensdichtheid, wat betekent dat zij meer energie kunnen opslaan in een kleinere ruimte. Ze zijn echter duurder dan lood zuur-batterijen.

Levensduur van de accu

De levensduur van een batterij wordt gemeten in cycli. Een cyclus is wanneer de batterij wordt ontladen en daarna weer wordt opgeladen. De meeste auto accu’s gaan ongeveer 500 cycli mee. Daarna begint de batterij te verslechteren en moet hij worden vervangen.

Jouw accu onderhouden

Het is het is belangrijk om je accu schoon en vrij van vuil te houden. Een vuile batterij kan de batterij oververhitten en in brand doen vliegen. Je moet ook de accupolen regelmatig controleren op corrosie. Als je corrosie ziet, kun je die verwijderen met een borstel of een spray met een beschermmiddel voor de accupolen.

Als je klaar bent om je batterij te vervangen, zorg er dan voor dat je je oude batterij recyclet! Lood-zuur batterijen kunnen worden gerecycled en hergebruikt. Lithium-ion batterijen kunnen ook worden gerecycled, maar ze zijn moeilijker te hergebruiken.

Dat is alles wat je moet weten over je accu! We hopen dat deze blogpost je iets nieuws heeft bijgebracht over deze belangrijke apparaten en je helpt veilig te blijven op de weg.