IP-camera

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten IP-camera’s op de markt, en het kan moeilijk zijn om te beslissen welke voor jouw bedrijf de juiste is. In deze blogbijdrage bespreken we de voor- en nadelen van elk type IP-camera, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over welke camera het beste bij jou past. We geven je ook tips hoe je de juiste keuze kunt maken, door je een aantal overwegingen voor te leggen. 

Analoge vs. digitale IP camera

IP-camera’s zijn er in zowel analoge als digitale varianten. Analoge camera’s worden met een Ethernet-kabel op een netwerk aangesloten, terwijl digitale camera’s gebruik maken van een WiFi-verbinding. Beide soorten camera’s hebben hun voor- en nadelen 

Analoge camera’s zijn minder duur dan digitale camera’s, maar ze vereisen meer infrastructuur om in te stellen. Analoge camera’s zijn ook moeilijker te installeren dan digitale camera’s. Analoge camera’s bieden echter een betere beeldkwaliteit dan digitale camera’s 

Digitale camera’s zijn duurder dan analoge camera’s, maar ze zijn gemakkelijker te installeren en vereisen niet zo veel infrastructuur. Digitale camera’s bieden ook een betere beeldkwaliteit dan analoge camera’s 

De keuze tussen een analoge of digitale IP-camera hangt af van je bedrijfsbehoeften en budget. Als je een camera nodig hebt die beelden van hoge kwaliteit biedt en eenvoudig te installeren is, dan is een digitale IP-camera de beste optie voor jou. Als je een krap budget hebt en een camera nodig hebt die een goede beeldkwaliteit biedt, dan is een analoge IP-camera de beste optie voor jou. 

Hoeveel megapixels?

Een van de de belangrijkste overweging bij de keuze van een IP-camera is het aantal megapixels. Megapixels (MP) worden gebruikt om de resolutie van digitale camera’s te meten. Hoe hoger het aantal megapixels, hoe beter de beeldkwaliteit 

Een camera met een resolutie van 1920 x 1080p heeft bijvoorbeeld een totaal aantal pixels van twee miljoen pixels (twee megapixels). Dit betekent dat de camera beelden kan vastleggen met een resolutie van maximaal twee megapixel 

Het aantal megapixels dat je nodig hebt, hangt af van de kwaliteit beelden die je wil. Als je beelden van hoge kwaliteit nodig hebt, heb je een camera met een hoog aantal megapixels nodig. Heb je echter slechts beelden van gemiddelde kwaliteit nodig, dan kun je wegkomen met een lager aantal megapixels. 

Wat is het gezichtsveld?

Het gezichtsveld (FOV) is de hoek waaronder een camera kan zien. Hoe groter de beeldhoek, hoe breder het gebied dat de camera kan zien 

Een camera met een gezichtsveld van 180 graden kan bijvoorbeeld een gebied zien dat twee keer zo breed is als een camera met een gezichtsveld van 90 graden. De FOV is belangrijk omdat het bepaalt hoeveel van een gebied je kunt zien met je IP camera 

De FOV die je nodig hebt, hangt af van het gebied dat je wil kunnen zien met de camera. Als je een groot gebied moet bewaken, heb je een camera met een grote FOV nodig. Als je echter slechts een klein gebied hoeft te bewaken, kun je volstaan met een kleinere FOV. 

Als je deze keuzes maakt voor je bedrijf, dan is het nog maar een kwestie van online zoeken welke IP camera deze kwaliteiten heeft, en heb je binnen no time de beste IP camera gevonden voor jouw behoefte. Stay safe!