Schoonmaak Gids: alles wat je moet weten over oliebomen

Een olieramp kan een verwoestend effect hebben op het milieu. Niet alleen vervuilt de olie het water en brengt ze schade toe aan het waterleven, het kan ook zeer moeilijk zijn om ze op te ruimen. Daarom is het belangrijk om in geval van nood een olieboom bij de hand te hebben. In deze gids vindt je alles wat je moet weten over oliebomen, van waarvoor ze worden gebruikt tot hoe je de juiste voor jouw behoeften kiest.

Wat is een olieboom

Een olieboom is een soort van containment boom die wordt gebruikt om olie te absorberen en te voorkomen dat het zich verspreidt. Oliebomen zijn gemaakt van absorberend materiaal, zoals polypropyleen, dat olie kan opnemen zonder het milieu te schaden. Ze worden vaak gebruikt in havengebieden, rivieren en kanalen om olievlekken in te dammen.

Hoe werken oliebomen

Oliebomen werken door olie op te nemen in hun absorberend materiaal. Zo wordt voorkomen dat de olie zich verspreidt en verdere schade toebrengt aan het milieu. Zodra de olie is geabsorbeerd, kan ze veilig worden verwijderd zonder schade te berokkenen aan de omgeving.

Soorten oliebomen

Er zijn twee hoofdtypes oliebomen: opblaasbare en niet-opblaasbare. Opblaasbare oliebomen worden gemaakt met een materiaal zoals PVC, dat hen helpt drijven op het water. Niet-opblaasbare oliebomen zijn gemaakt van een zwaarder materiaal, zoals polypropyleen, dat naar de bodem van het water zinkt.

Hoe kies je een olieboom?

Bij het kiezen van een olieboom moet je rekening houden met het soort olie dat gelekt is. Als je te maken hebt met een lichte olielekkage, zul je een andere olieboom nodig hebben dan als je te maken hebt met een zware olielekkage. Je moet ook rekening houden met de grootte van het gebied dat je moet bestrijken. Oliebomen zijn er in verschillende maten en kunnen op maat worden gemaakt om aan jouw behoeften te voldoen.

Hoe gebruik je een olieboom

Om een olieboom te gebruiken, plaats je gewoon de olieboom in het water in de buurt van de olievlek. De olieboom zal de olie absorberen en voorkomen dat deze zich verspreidt. Zodra de olie is geabsorbeerd, kun je de olieboom verwijderen en op de juiste manier weggooien.

Een olievlek opruimen

Als een olielekkage eenmaal is ingedamd, moet je het gebied schoonmaken. Dit kun je doen door de olie van het wateroppervlak af te schuimen of door de olie met een stofzuiger van de waterbodem te verwijderen. Je kunt ook een professioneel schoonmaakbedrijf inschakelen om te helpen met het schoonmaken.

Olielekkages voorkomen

De beste manier om een olielekkage te voorkomen is voorbereid te zijn. Zorg ervoor dat je in geval van nood een olieboom bij de hand hebt. Je moet ook weten hoe je olie op de juiste manier op moet slaan en behandelen. Volg deze tips om olielekkage te helpen voorkomen:

  • Bewaar olie op een koele, droge plaats
  • Houd olie containers goed gesloten
  • Doe de olie containers niet te vol
  • Giet olie niet in de afvoer
  • Gebruik alleen goedgekeurde methoden voor het afvoeren van olie

Door deze tips op te volgen, kun je olielekkages helpen voorkomen en het milieu beschermen. Olielekkages kunnen verwoestend zijn, maar door voorbereid te zijn, kun je de schade beperken. Een olieboom is een essentieel instrument om een olielekkage in te dammen. Zorg ervoor dat je weet hoe je een olieboom moet kiezen en gebruiken, zodat je klaar bent in geval van nood.