Op duurzame wijze van je frietje genieten met een papieren puntzak

Een puntzak met friet is zo onderhand Nederlands erfgoed. Elke week worden er vele puntzakken met friet verkocht bij de vele cafetaria’s die Nederland telt. Ieder gezin heeft wel een vaste dag per week waar er patat met bijbehorende snacks wordt besteld. Dit gebeurde voorheen vaak op een niet-duurzame manier. Want de patat en snacks werden opgediend in bakjes van plastic en vervolgens meegegeven in een plastic tasje. Deze plastic producten kwamen vaak in de natuur terecht en hier richten ze veel schade toe aan de omgeving, zowel voor mens als dier. Tegenwoordig zijn er gelukkig steeds meer duurzame alternatieven voor plastic producten bij de snackbar. Plastic bakjes voor patat kunnen bijvoorbeeld ingeruild worden voor milieuvriendelijke papieren puntzakken. In dit artikel gaan we dieper in op deze papieren puntzakken en beantwoorden we enkele veelgestelde vragen. 

Plastic bakjes vs puntzakken

We beginnen met een vergelijking tussen papieren puntzakken en plastic bakjes. Wat voor een impact hebben ze beide op het milieu? Plastic bakjes hebben enkele overduidelijke nadelige effecten op het milieu. De belangrijkste nadelen hebben we voor je op een rij gezet in het onderstaande overzicht. 

  • Bij de productie van plastic bakjes komt er veel CO2-vrij. Dit komt omdat er veel chemicaliën en fossiele brandstoffen worden gebruikt bij het productieproces. 
  • Ook wordt er veel water gebruik bij de productie van plastic. Vandaag de dag is er overal ter wereld last van droogte, dus al het water dat gebruik wordt voor de productie van plastic kunnen we goed gebruiken voor andere zaken. 
  • De productie van plastic vindt doorgaans plaats in arme landen waar arbeiders werken onder slechte arbeidsomstandigheden. Hierbij kun je denken aan een laag salaris, hoge werkdruk en een onveilige werkomgeving. 
  • Doordat plastic geproduceerd wordt in verre landen moet het geïmporteerd worden. Dit gebeurd vaak per vliegtuig of schip, wat zorgt voor de nodige CO2-uitstoot. 
  • Plastic bakjes zijn niet biologisch afbreekbaar. Wanneer een bakje in de natuur terechtkomt zal het daar voor altijd liggen, met de nodige nadelige effecten voor het milieu en dier vandien. 

Zoals je kunt lezen hebben plastic bakjes behoorlijk wat nadelige effecten op het milieu. Maar, hoe zit het met de impact die papieren puntzakken hebben op het milieu? Je leest het in het onderstaande overzicht. 

  • De papieren puntzakken worden gemaakt van FSC® gecertificeerd papier. Dit is een papiersoort die gemaakt wordt van bomen die gekapt worden onder verantwoord bosbeheer. Oftewel, het bos krijgt de mogelijkheid om aan te groeien nadat er gekapt is. Zodoende wordt ontbossing tegengegaan.
  • Omdat de puntzakken gemaakt worden van papier zijn ze biologisch afbreekbaar. Wanneer ze in de natuur terechtkomen zullen ze vanzelf verdwijnen. 
  • Tot slot worden puntzakken dichterbij huis geproduceerd. Ze hoeven dus niet van ver getransporteerd te worden en dit scheelt in CO2-uitstoot. 

Waarom zijn puntzakken goed voor je patat?

Het is uiteraard belangrijk dat de puntzakken duurzaam zijn, maar het is ook belangrijk dat ze een goed product zijn om patat in op te dienen. Vandaar dat we ook inzoomen op de functionaliteit van de papieren puntzak. Het papier waarvan de puntzak is gemaakt is zodanig ontworpen dat het ervoor zorgt dat de patat langer warm blijft. Daarnaast zijn ze ook beschikbaar in vetwerend papier. Zodoende krijg je geen last van vette handen wanneer je je patatje eet. Kortom, er zijn genoeg redenen om over te stappen van plastic patatbakjes naar papieren puntzakken.