Muurisolatie

Je huis isoleren heeft vele voordelen. In deze blog bespreek ik de voordelen van muurisolatie en leg ik uit welke opties er zijn voor het isoleren van je muren.

Voordelen muurisolatie

Om te beginnen heb ik alle voordelen op een rijtje gezet. 

  • Comfort

Isolatie zorgt voor een aangenaam klimaat, het hele jaar door. Isolatiemateriaal zorgt dat er in de zomer geen warmte binnenkomt. In de winter houdt isolatie juist kou tegen. Zo heb je alle seizoenen een fijne tempratuur in je huis.

  • Geluidsoverlast

Isolatie houdt niet alleen kou buiten, het houdt ook geluid tegen. Zo hou je lawaai buiten de deur. Het geldt ook andersom, buren hebben ook minder last van jou.

  • Duurzaamheid

Omdat je huis warmte binnenhoudt, hoeft je Cv-ketel minder hard te werken. Dat is goed voor de planeet, maar ook voor jou. Omdat je huis duurzamer wordt, krijgt deze een beter energielabel. Een goed energielabel zorgt voor een hogere woningwaarde. Een goede investering voor de lange termijn.

  • Kosten

Het grootste voordeel van isolatie is dat het zoveel stookkosten bespaart. Een spouwmuur isoleren is de goedkoopste vorm van isolatie. Omdat je er ook nog eens geld mee bespaart, heb je deze investering zo terugverdiend. Bij een hoekwoning kost het isoleren ongeveer € 2.400 en bespaar je zo’n € 800 per jaar aan energiekosten. Het besparen op stookkosten is op dit moment erg relevant nu de gasprijzen zó sterk zijn gestegen.

  • Subsidie

Naast dat deze vorm van isolatie een goede investering voor de toekomst is, kun je ook nog subsidie krijgen. Hier kom je voor in aanmerking wanneer je minimaal twee vormen van isolatie kiest. Dit scheelt ongeveer 20% op de isolatiekosten.

Soorten muurisolatie

Er zijn verschillende manieren om je muur te isoleren. Ik leg je uit wat de verschillende opties inhouden. Een isolatiemonteur kan je het best adviseren welke manier van isoleren voor jouw situatie het beste is.

Spouwmuur

De spouw is de ruimte tussen de buiten- en binnenmuur. Bij spouwmuurisolatie wordt deze ruimte gevuld met hoogwaardig isolatiemateriaal. Het is een slimme verbetering aan je woning die erg voordeling is. Isolatiemonteurs hoeven niet eens binnen te komen. Ze kunnen de muren van buitenaf opvullen. Als je huis na 1930, maar voor 1975 gebouwd is, heeft deze waarschijnlijk een spouw die nog niet (volledig) gevuld is. Spouwmuurisolatie wordt het meest toegepast en is erg voordelig.

Buitenmuur

Als het na-isoleren van je spouwmuur niet mogelijk is, is buitenmuurisolatie de beste optie. Je buitenmuur isoleren vanaf de buitenkant is een arbeidsintensieve klus en is daardoor een stuk duurder. Het heeft wél heel veel voordelen. Met isolatieplaten tegen je buitenmuur wordt er een doorlopende isolatielaag gecreëerd. Een isolatiemonteur gaat de buitenmuur opnieuw afwerken, dus je kan ook kiezen voor een nieuwe look. Ook voorkom je ruimteverlies aan de binnenkant van je woning, dat is wel het geval wanneer je van binnenuit gaat isoleren.

Binnenmuur

Meestal wordt binnenmuurisolatie toegepast door gebruik te maken van een voorzetwand. Deze wordt op een houten of metalen rooster aangebracht dat verankerd is in de draagmuur. De ruimte tussen het rooster en de muur wordt met een geschikt isolatiemateriaal opgevuld. Een gips- of spaanplaat wordt als wand aangebracht op het rooster. Er zijn ook gips- of spaanplaten met isolatie verkrijgbaar. Deze kunnen rechtstreeks op de muren gelijmd worden. De binnenmuur isoleren wordt meestal pas gedaan wanneer de andere opties technisch niet haalbaar zijn. Bijvoorbeeld door; de kostprijs, een beschermde gevel of de rooilijn.

Wat nu?

Nu je alle ins en outs van muurisolatie weet, heb je misschien nog wel meer vragen dan vóór het lezen van deze blog. Er zijn ontzettend veel dingen waar je rekening mee moet houden. Daarom is het verstandig om een expert in te huren die je kan adviseren. Bij Alpine Isolatie hebben ze alle kennis in huis om jou van de béste isolatie te voorzien.