Hoe maak je je plisségordijnen schoon?

Elke raamdecoratie wordt het slachtoffer van stof en vuil, ongeacht waar ze zich in huis bevinden. Plisségordijnen zijn samen met jaloezieën een van de populairste raambekledingen vanwege de energiebesparing die ze opleveren, maar omdat plisségordijnen van stof zijn, kunnen ze bijzonder vatbaar zijn voor algemeen vuil en stof, vooral in drukbezochte ruimten van de woning. Het is belangrijk om je plisségordijnen schoon te houden. Routineus afstoffen kan allergieën binnenshuis verminderen en onderhoud zorgt er ook voor dat je plisségordijnen er nog vele jaren mooi blijven uitzien.

Hier zijn een paar veel voorkomende schoonmaakproblemen met plisségordijnen en hoe je ze kunt aanpakken zonder je raamdecoratie te ruïneren!

Stoffigheid

Stof is misschien wel het meest voorkomende probleem als het gaat om het schoonmaken van plisségordijnen. Routineus afstoffen zorgt er niet alleen voor dat je raamdecoratie er schoon uitzien, maar kan ook hun levensduur verlengen. Gebruik gewoon een stofzuiger hulpstuk met zachte borstelharen dat vuil en stof kan helpen losmaken. Zorg ervoor dat je in horizontale streken over de stof gaat, waarbij je de lijn van de plooien volgt.  Als je geen stofzuiger hulpstuk hebt, probeer dan een microvezeldoek of plumeau. Gebruik zachte bewegingen om je plisségordijnen niet te beschadigen en volg de lijn van de plooien. Voor hardnekkig stof rol je voorzichtig met een pluizenroller over de plooien in dezelfde horizontale beweging.

Vlekken en hardnekkig vuil

Een veel gestelde vraag is, “Kunnen mijn plisségordijnen gewassen worden?” Je wilt schoonmaken met water altijd bewaren als laatste redmiddel voor plisségordijnen. Door de stof vaak nat te maken kunnen de plooien hun vorm verliezen of kan de stof kreukelig worden. Hier is hoe je hardnekkige vlekken op plisségordijnen kunt schoonmaken:

1. Maak een zachte doek nat met warm water en voeg er een kleine hoeveelheid milde zeep zoals afwasmiddel aan toe.

2. Zorg ervoor dat je de oplossing eerst op een onopvallende plek uitprobeert om er zeker van te zijn dat je geen waterkringen of uitlopen van kleur veroorzaakt.

3. Dep de getroffen plek tot de vlek weg is. Niet wrijven of schrobben want dat veroorzaakt beschadigingen.

4. Maak een schone doek nat met een beetje warm water en dep om overtollige zeep te verwijderen.

5. Dep met een schone droge doek om overtollig vocht op te nemen en droog af.

Week of dompel je lampenkappen nooit onder, want dan verliest de stof zijn vorm en gaan de metalen onderdelen roesten.

De grote voordelen

Met routineus afstoffen zorg je ervoor dat je plisségordijnen er nog vele jaren mooi uitzien. Wanneer er sprake is van hardere vlekken, wees er dan zeker van dat je elk schoonmaakmiddel dat je gebruikt eerst op een onopvallende plek uittest. Bel bij twijfel een professionele schoonmaakdienst om je plisségordijnen er op hun best te laten uitzien!