Vloerkleden 101: alles wat je nog niet wist

Er is veel te weten over vloerkleden, en wij zijn hier om je alles te leren wat je moet weten. Vloerkleden zijn meer dan alleen vloerbedekking – ze kunnen kleur, textuur en stijl toevoegen aan elke kamer in je huis. Ze zijn er in alle soorten en maten en kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. Of je nu op zoek bent naar een nieuw vloerkleed voor je woonkamer of wilt weten hoe je je bestaande vloerkleden moet onderhouden, deze blogpost is voor jou!

Hoe kies je het perfecte vloerkleed voor je huis?

Welk vloerkleed het beste is voor jouw huis hangt af van een aantal factoren, zoals de grootte van de kamer, het soort meubilair dat je hebt en je persoonlijke stijl: 

  • Als je een grote woonkamer hebt, wil je een vloerkleed dat groot genoeg is voor al je meubels. Heb je een kleinere ruimte, zoals een slaapkamer of badkamer, dan kun je volstaan met een kleiner tapijt.
  • Het soort meubilair dat je hebt, is ook van invloed op de grootte en de vorm van het tapijt dat je kiest. Als je bijvoorbeeld veel zware meubels hebt, wil je tapijten met kwastjes of franjes vermijden, die eronder kunnen blijven haken. 
  • Denk ten slotte aan je persoonlijke stijl – houd je van gedurfde patronen of van subtiele kleuren? Wil je een tapijt dat een statement maakt of die naadloos aansluit op je bestaande interieur? 

Materialen van vloerkleden

Als je eenmaal hebt besloten welke maat en stijl je wil, is het tijd om een materiaal te kiezen. De meest gebruikte materialen voor tapijten zijn wol, katoen, polyester en nylon. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk dat je goed onderzoek doet voordat je een beslissing neemt. Wollen tapijten zijn duurzaam en gemakkelijk schoon te maken, maar ze kunnen duur zijn. Katoenen tapijten zijn minder duur, maar moeten vaker worden schoongemaakt. Tapijten van polyester zijn vlekbestendig en relatief onderhoudsarm, terwijl tapijten van nylon bekend staan om hun duurzaamheid. 

Onderhouden van vloerkleden

Als je het perfecte vloerkleed hebt gevonden, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Goed onderhoud is essentieel om de levensduur van je vloerkleed te verlengen. Stofzuig regelmatig en maak vlekken schoon zodra ze zich voordoen. Laat je vloerkleden ook om de paar jaar professioneel reinigen, afhankelijk van hoe vaak ze worden gebruikt. 
Vloerkleden zijn een geweldige manier om persoonlijkheid en stijl toe te voegen aan elke kamer in je huis. Er zijn zoveel verschillende materialen, maten en stijlen beschikbaar dat er zeker een tapijt is dat perfect bij jou past. Vergeet niet je onderzoek te doen voordat je tot aanschaf overgaat, en vergeet niet goed voor je vloerkleden te zorgen. Bedankt voor het lezen!