Hoe afval wordt verwerkt?

In Nederland produceren we elk jaar zo’n 20 miljoen ton afval. Dit afval wordt verwerkt in verschillende manieren, afhankelijk van het soort afval. Sommige materialen kunnen hergebruikt worden, andere moeten worden verbrand. Hierbij wordt de warmte gebruikt om energie op te wekken. In dit artikel lees je alles over hoe afval wordt verwerkt!

Afvalverwerking in Nederland

In Nederland wordt het meeste afval verwerkt door middel van verbranding. Deze manier van afvalverwerking levert energie op die wordt gebruikt om huishoudens, bedrijven en fabrieken te voorzien van elektriciteit en warmte. Sommige materialen kunnen hergebruikt worden, zoals papier, glas of plastic. Deze materialen worden gescheiden van het andere afval en vervolgens verwerkt tot nieuwe producten.

In Nederland wordt het meeste afval gescheiden. Dit gebeurt als volgt:

– Papier, glas en plastic worden in aparte vuilniszakken verpakt.

– Metaal, elektronica en batterijen worden in aparte bakken gelegd.

– Gevaarlijk afval zoals verf, olie of chemische stoffen wordt in aparte containers gezet.

Het scheiden van afval is belangrijk, omdat het anders niet hergebruikt kan worden. Door afval te scheiden, kunnen we ervoor zorgen dat we zo min mogelijk grondstoffen verspillen.

Afvalverwerking in jouw gemeente

In gemeenten wordt het afval op een andere manier verwerkt dan in Nederland. Zo wordt er in sommige gemeenten nog wel eens afval gestort, in plaats van verbrand. Dit gebeurt bijvoorbeeld als het afval te veel is om te verbranden of als er geen plek meer is om het afval te storten. Sommige gemeenten recyclen hun afval, terwijl andere gemeenten het afval laten verbranden.


Zelf afval scheiden

Wil je zelf ook afval gaan scheiden? Dan kun je een container, zoals een afzetcontainer of rolcontainer huren. Er zijn verschillende soorten containers, afhankelijk van het soort afval dat je wilt gaan scheiden. Bekijk de mogelijkheden op de website van je gemeente en kies de container die het beste bij je past. Bij de gemeente profiteer je vaak van een breng- en ophaalservice. Zo wordt het proces zo eenvoudig mogelijk gehouden. 

Afvalverwerking in het buitenland

In andere landen wordt afval verwerkt op een andere manier dan in Nederland. Zo wordt er in sommige landen nog wel eens afval gestort, in plaats van verbrand. Dit gebeurt bijvoorbeeld als het afval te veel is om te verbranden of als er geen plek meer is om het afval te storten. Sommige landen recyclen hun afval, terwijl andere landen het afval laten verbranden.