4g5g

Overweeg je een mobiel internetabonnement waarmee je ongelimiteerd kunt internetten? Dan sta je hoogstwaarschijnlijk voor de keuze tussen een 4G- of 5G-abonnement. Maar wat is precies het verschil tussen die twee? We zetten de voor- en nadelen van onbeperkt internetten met 4G en 5G voor je op een rij.

Wat houdt 4G of 5G in? 

Laten we eerst eens kijken naar wat 4G en 5G precies inhouden, voordat we de voor- en nadelen van onbeperkt 4G en 5G bespreken. 4G, oftewel de vierde generatie mobiele netwerktechnologie, is op dit moment het meest gebruikte mobiele internet netwerk in Nederland. 5G daarentegen is de nieuwste generatie en volgt 4G op.

Het grootste verschil tussen 4G en 5G is de snelheid. 5G is aanzienlijk sneller doordat het meer frequenties gebruikt en een grotere bandbreedte heeft. 

De voor- en nadelen van onbeperkt 4G 

Een onbeperkt 4G-abonnement biedt een betrouwbaar en stabiel netwerk met een brede dekking. Met het grote bereik van 4G heb je in de meeste gebieden een goede verbinding. 4G is al een lange tijd de standaard voor mobiel internet, daarom zijn vrijwel alle apparaten van smartphones tot tablets geschikt voor dit netwerk.Maar onbeperkt 4G kent ook enkele nadelen. De snelheid is bijvoorbeeld niet altijd hoog. Tijdens piekmomenten kan de snelheid aanzienlijk afnemen, wat met name vervelend kan zijn voor gebruikers van streamingdiensten of als je grote bestanden moet downloaden.

De voor- en nadelen van onbeperkt 5G 

Met een onbeperkt 5G-abonnement kies je voor een ultrasnel netwerk waarbij je moeiteloos kunt internetten zonder enige vertraging. Dit is ideaal als je veel streamt of regelmatig grote bestanden moet downloaden. Daarnaast is 5G geschikt voor opkomende technologieën zoals virtual reality en het Internet of Things (IoT). Een nadeel van onbeperkt 5G is dat de netwerkdekking nog niet overal optimaal is. 5G is nog niet landelijk beschikbaar en daarom moet je op bepaalde locaties terugvallen op het 4G-netwerk. Daarnaast is het nog niet mogelijk om op elke smartphone 5G te gebruiken, wat mogelijk betekent dat je een nieuwe telefoon moet aanschaffen om van de voordelen van 5G te kunnen profiteren.

Dus, welk abonnement is de beste keuze? 

De keuze tussen onbeperkt 4G en onbeperkt 5G is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren en behoeften. Als je voornamelijk actief bent op social media en af en toe een video bekijkt, dan zal een onbeperkt 4G-abonnement geschikt zijn. Maar gebruik je vaak streamingdiensten en download je grote bestanden? Dan is onbeperkt 5G wellicht een betere optie. Probeer je graag de nieuwste technologieën uit, zoals virtual reality of het Internet of Things, kies dan voor 5G. Onderzoek dan wel eerst de dekking van 5G in jouw regio. Het 5G-netwerk is nog niet landelijk dekkend en op sommige locaties kun je nog geen 5G gebruiken. Verder is het aan te raden om de snelheid van het netwerk en de mogelijke beperkingen van het abonnement te bekijken. Enkele providers passen bijvoorbeeld een Fair Use Policy toe, waarbij de snelheid wordt verminderd zodra je een bepaalde hoeveelheid data hebt verbruikt.