safe-travel-3

Veiligheid is bij het rijden met een auto-aanhangwagen combinatie het belangrijkste. Een situatie waarin de aanhangwagen gaat slingeren is een van de meest gevaarlijke situaties die kunnen ontstaan tijdens het rijden. Een slingerende aanhanger kan verschillende oorzaken hebben. Door goed voorbereid op pad te gaan kan dit gelukkig worden voorkomen.

Het niet goed verdelen van de lading is een van de meest voorkomende oorzaken die er voor zorgt dat een aanhangwagen tijdens het rijden gaat slingeren. Zorg er tijdens het beladen van de aanhangwagen voor dat het zwaartepunt van je lading zo dicht mogelijk bij de as ligt. Hierbij moet de lading ook gelijkwaardig worden verdeeld over de linker- en rechterhelft van de aanhanger.

Een verkeerde kogeldruk is een andere belangrijke oorzaak van een slingerende aanhangwagen. Met kogeldruk wordt de kracht die via de koppeling op de trekhaak rust bedoelt. De kogeldruk wordt beïnvloed door de manier waarop de aanhanger beladen wordt. Wanneer het zwaartepunt van de lading te ver naar achteren wordt geplaatst resulteert dit in een kogeldruk die te laag is. Dit zorgt voor een onstabiele auto-aanhanger combinatie waardoor de aanhangwagen tijdens het rijden kan gaan slingeren. Een gemakkelijke oplossing voor een te lage kogeldruk is om het zwaartepunt van de lading verder naar voren te plaatsen.

Als de bandenspanning te laag is kan dit ook resulteren in een slingerende aanhanger. Voor een goede wegveiligheid controleer je daarom de bandenspanning voor vertrek. Controleer de banden ook op scheurtjes en ongelijkmatige schade en meet periodiek de profieldiepte zodat je de banden tijdig vervangt indien nodig.

Een te hoge snelheid is een andere oorzaak van een slingerende aanhangwagen. Houd je daarom altijd aan de maximum snelheid. Dit is extra belangrijk tijdens afdalingen in bergachtig gebied waar je snel ongemerkt de maximum snelheid kunt overschrijden.

Wanneer je alsnog in een situatie terecht komt waarbij je aanhangwagen gaat slingeren dan is het goed om hier op voorbereid te zijn. Rem direct wanneer je merkt dat de aanhanger gaat slingeren. Hou het stuur van de auto recht totdat de aanhanger niet meer slingert en rij naar de eerste parkeergelegenheid met gepaste snelheid. Controleer hier de aanhangwagen om er voor te zorgen dat deze niet weer gaat slingeren zodra je gaat rijden. Controleer of de lading gelijkmatig verdeeld is over het laadoppervlak van de aanhangwagen en zorg dat deze goed is gezekerd. Controleer ook de bandenspanning en de kogeldruk.