Het belang van Auto mistlampen

Autoverlichting is de afgelopen jaren met sprongen vooruitgegaan, in die mate dat mistlampen tegenwoordig bijna overbodig lijken. In de wet staat echter dat mistlampen deel moeten uitmaken van de achterlichten aan de achterkant van een auto, terwijl mistlampen aan de voorkant een handige extra zijn die autofabrikanten kunnen gebruiken om kopers aan te trekken voor modellen met hogere specificaties.

Mistlampen worden meestal gemonteerd op modellen vanaf de middenklasse, deels als esthetisch kenmerk om deze auto’s te onderscheiden van de meest eenvoudige versies. Ze zijn ook handig om gezien te worden bij mist, maar als je vaak in slecht weer rijdt, kom je vast wel eens een bestuurder tegen die niet weet hoe hij ze goed moet gebruiken.

Sommige nieuwere auto’s hebben de mistlampen aan de voorkant laten vallen ten gunste van de heldere LED-dagrijverlichting die nu wettelijk verplicht is op nieuwe modellen. Ze zijn niet ontworpen om je de weg te wijzen, maar ze zijn ontworpen om je beter zichtbaar te maken voor andere weggebruikers.

Hoe gebruik je de mistlampen van je auto

Mistlampen worden meestal bediend met een aparte schakelaar naast de hoofdverlichting. Sommige auto’s gebruiken knoppen om ze te activeren – één voor de achterkant, één voor de voorkant – terwijl andere een kraag op de lichtsteel hebben die je heen en weer draait om ze aan te zetten. Sommige auto’s gebruiken de draaibare lichtschakelaar om ze te activeren – trek de schakelaar gewoon naar je toe en de mistlampen gaan aan.

Wanneer mistlampen gebruiken

Sommige bestuurders lijken te denken dat het kleinste beetje mist reden genoeg is om mistlampen aan te doen, maar dat is zeker geen reden om ze aan te doen. Laten we dus uitleggen wanneer je ze moet gebruiken, en nog belangrijker, wanneer ze uit moeten blijven.

Mistlampen zijn ontworpen om te worden gebruikt wanneer het zicht ernstig wordt beperkt, voornamelijk door mist, maar ook in andere omstandigheden met slecht zicht zoals sneeuw of zware regen. Ze zijn ontworpen om je beter zichtbaar te maken en niet om je weg te verlichten, dus ze zijn niet nodig bij goed zicht ’s nachts – daar zijn je koplampen voor. Ze moeten alleen worden gebruikt als de hoofdverlichting van je auto niet voldoende is om je zichtbaar te maken voor andere weggebruikers.